Головна > Архівний > Звернення з приводу необхідності ратифікації Стамбульської конвенції

Звернення з приводу необхідності ратифікації Стамбульської конвенції

Голові Верховної Ради України
Парубію Андрію Володимировичу

 

Голові Комітету у закордонних справах
Верховної Ради України
Гопко Ганні Миколаївні

 

Шановний Андрію Володимировичу/Шановна Ганно Миколаївно,

 

звертаюся до Вас з нагальним закликом щодо термінової ратифікації Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству.

 

За інформацією, наданою Міністерством соціальної політики України, протягом 2016 року зафіксовано 96 143 звернення за фактом насильства в сім’ї, з яких 85 037 звернень надійшло від жінок. Також, згідно з аналізом дзвінків на Національну «гарячу» лінію з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та ґендерної дискримінації протягом 2016 року з питань, пов’язаних з домашнім насильством було отримано 34 758 дзвінків. Крім того, вважаю за доцільне повідомити, що протягом 2015 року кількість таких дзвінків склала 2486, що свідчить про збільшення кількості звернень протягом року у 14 разів.

 

Наголошую на тому, що за кожною цифрою цієї статистики – долі людей. І можна лише уявити, скільки випадків домашнього насильства лишаються прихованими.

 

Ця статистика – лише одна з багатьох граней проблеми насильства щодо жінок. Так, згідно з доповіддю Управління Верховного комісара ООН з прав людини “Сексуальне насильство, пов’язане з конфліктом, в Україні 14 березня 2014 р. – 31 січня 2017 р.”, було виявлено “випадки сексуальної наруги над цивільним населенням, особливо щодо жінок”.

 

Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству (далі – Стамбульська конвенція) стала результатом багаторічної поступової та фундаментальної роботи європейської спільноти з визнання проблеми насильства щодо жінок та розробки шляхів з подолання цього явища. Крім того, Стамбульська конвенція є беззаперечно прогресивним документом, що забезпечує низку комплексних заходів із запобігання та протидії насильству над жінками та домашньому насильству. Вона визнає насильство стосовно жінок порушенням прав людини, і водночас одним з видів дискримінації. Важливо взяти до уваги, що Україна була залучена в ці процеси та підписала Стамбульську конвенцію ще у 2011 році.

 

Але, незважаючи на усе це, у Верховній Раді України наразі точаться дискусії щодо відмови від ратифікації Стамбульської конвенції, а відтак і початку подолання явищ, що викликають осуд у європейського співтовариства та провідних держав світу та, що найважливіше, у громадянок та громадян України.

 

Громадяни України зробили свій вибір на користь євроінтеграційного шляху України та продовжують виборювати можливість слідувати йому. Я вважаю, що члени парламенту мають поважати цей вибір та бути послідовними на цьому шляху. Неприпустимо зволікати з ратифікацією Стамбульської конвенції.

 

Закликаю Вас вжити усіх можливих заходів щодо якнайшвидшої ратифікації Стамбульської конвенції та початку імплементації її положень у національне законодавство.


Забезпечте можливість тисячам громадянок та громадян, мешканцям України протистояти насильству та захищати свої права та гідність.

 

Підписати звернення можна за посиланням

Поширити допис